
Nieuwsgierige angst of angstige nieuwsgierigheid?
Net zoals iedere vakidioot vind ik het leuk om me te verdiepen in de ontwikkelingen die er op mijn vakgebied spelen. En deze te vertalen naar voordelen voor mijn klanten.
Afgelopen week was ik key-note speaker op een evenement van de SMA, de Sales Management Association. Zoals wellicht bekend bij de lezers van dit blad: De vakvereniging voor commercieel Nederland. De focus van mijn key-note lag met name op de ontwikkelingen op het gebied van CRM (Customer Relationship Management) en de consequenties daarvan voor 2014. De inbedding van Social Media is één van de belangrijke ontwikkelingen waar organisaties komend jaar in investeren.
Het zijn altijd leuke momenten tijdens zo’n bijeenkomst als mensen de discussie met elkaar aangaan en ervaringen uitwisselen. Zo ook op deze avond. En even los van de inhoud en de bijbehorende discussie, viel mij iets op. Namelijk dat er ook in deze groep van commerciële professionals relatief veel vragen zijn rondom de rol en de gevaren van Social Media.
In onze dagelijkse praktijk ontmoet ik eigenlijk twee soorten mensen: degenen die benieuwd zijn wat deze ontwikkeling met zich meebrengt, maar huiverig zijn voor de consequenties en de gevolgen al hebben uitgetekend in een of meerdere negatieve scenario’s. En degenen die zich verdiepen in de mogelijkheden van Social Media en dit combineren met een onderliggende angst dat er veel valkuilen op hun pad zullen komen.
Ik mijmerde in gedachten terug naar de tijd dat we (nu 10 jaar geleden) met onze kinderen op vakantie in Frankrijk waren, ze waren toen 3 en 5. We hadden de gewoonte om ze alles te laten proeven. Geen kindermenu’s met patat en frikadellen maar gewoon gamba’s, mosselen en coquilles. Blijkbaar waren we in staat om hen de zekerheid te geven dat alles wat we hen lieten eten, ook daadwerkelijk lekker was. Op zijn minst, eetbaar. Zo kwamen we op een mooie zondagmiddag op de boulevard van een Franse kustplaats terecht. Flesje Sancerre en… een schaal oesters.
De gewoonlijke reactie van ons kroost was: “dat willen we ook proeven”. In dit geval twijfelden we, maar besloten om hen beiden te laten kennismaken met dit bijzondere schelpdier. Toen ze er nog eens goed naar keken, hadden ze gemengde gevoelens over wat de toekomstige hap hen zou brengen. De één was meer nieuwsgierig en de ander meer angstig.
Vanuit memory lane belandde ik weer bij de SMA. En ik moest glimlachen om de gedachte dat ik oesters met de inzet van Social Media kon vergelijken. Voor de één een uitdaging vanuit angstige nieuwsgierigheid, die waarschijnlijk tot positieve ontwikkeling gingen leiden (ondanks de uitdagingen die hierbij aan de orde zouden komen). En voor de ander die vanuit nieuwsgierige angst acteerde een onoverkomelijke berg waarbij met grote waarschijnlijkheid alle initiatieven in de kiem gesmoord worden.
Voor mij een ontwikkeling die niet meer weg te denken is bij innovatieve organisaties die de interactie met hun klant essentieel vinden.
En voor u? Welke oester associatie heeft Social Media bij u? Nieuwsgierigheid of Angst?
Klik hier om het column van Marielle Dellemijn in SalesManagement te bekijken
Trackback van jouw site.