Lessen uit Nepal
Sommige ervaringen in je leven maken een diepe indruk. Zo ook de reis van onze Rotary groep naar ons project in Nepal (www.sathikosath.nl). Prachtig om te zien hoe gedreven en vriendelijk de mensen bezig zijn om het land van binnen uit te helpen en hoe cultuur een grote invloed heeft op de mate van onderling respect. En dat is hoog in Nepal!
Ik zou mezelf niet zijn als ik niet ook om me heen keek om te zien hoe marketing en sales in een land als Nepal wordt bedreven. Ik was verbaasd om de overeenkomsten te zien tussen de succesvolle straatverkopers en de succesvolle dienstenverkopers in Nederland. Het principe : “do I like her, do I trust her, can she do the job” was ook hier voor 100% van toepassing.
Do I like her?
Ik heb genoten van één van deze dames die enorm haar best deed om mij een mooie ketting te verkopen. In het kader “do I like her” deed ze het erg goed: ze lachte vriendelijk, achtervolgde me op een niet-irritante manier, legde contact door in eenvoudig Engels met me te spreken, bleef op me wachten als ik een tempel ging bekijken en was uiterst vrolijk…
Do I trust her?
Dat maakte ruimte voor ” do I trust her” . Ze vertelde over de kleinkinderen waar ze voor zorgde en over haar leven in Kathmandu. we raakten in gesprek over de verschillende sieraden en de diverse kwaliteit stenen die in de kettingen worden aangeboden. En zo kwamen we bij ” can she do the job”.
Ze legde het verschil tussen nep en echt uit, hoe je dat kon zien en waarom zij kwaliteit belangrijk vond. Niet dat ik dat kon verifiëren, maar het maakte op mij in ieder geval een bevlogen en eerlijke indruk. Ze vertelde ook wat ze geleerd had over toeristen en hun koopgedrag en hoe ze daar op in kon spelen om hen met iets moois naar huis te laten gaan. Verbazingwekkend genoeg waren dit soortgelijke aspecten als in het Nederlandse koopproces en zij wist perfect hierop in te spelen.
Tevreden klant
Uiteraard heb ik haar gecomplimenteerd met haar verkoopskills, haar authenticiteit en het feit dat ze kwaliteit hoog in het vaandel had staan. Zeker dat laatste was knap: daar waar velen tegen elkaar opboden op basis van prijs en aantallen kettingen die ze mee wilden geven, bleef zij zichzelf. Ze wilde liever een tevreden klant.
En dat betekende dat ze aan mij inderdaad een tevreden klant kreeg. Eentje, die een bijzondere ketting mee naar huis nam en ook nog de nodige informatie over de stenen in de ketting had gekregen. Een klant, die deze straatverkoopster meteen heeft aanbevolen aan de rest van de groep.
Ik bleef me afvragen hoe het kan dat een eenvoudige straatverkoopster in Kathmandu- Nepal, zo veel meer kennis heeft van het commerciële vak dan de gemiddelde account manager die ik in mijn werk tegenkom… Misschien is een spoedcursus straatventen een leuke praktijkopdracht als toevoeging aan de POP’s (persoonlijke ontwikkelplannen) van uw salesteam in 2014?… In ieder geval een overweging waard!
Trackback van jouw site.