Toren in Griekenland illustreert de zoektocht naar innovatie in Griekenland

Onze zoektocht naar innovatie in Griekenland: Dag 1

Geschreven door Douwe Deinum op . Geplaatst in Blog, CRM Trends

Begin oktober zijn we (Douwe Deinum en Wim Vonk vanuit Sparkling CRM) op studiereis geweest naar Griekenland vanuit een initiatief van het New Financial Forum. In Griekenland wordt men gedwongen door de situatie om innovatieve keuzes te maken. Ik heb hierbij geen oordeel over de politieke achtergronden, eenvoudigweg omdat ik die onvoldoende kan inschatten. De aanleiding van de trip was het inspirerende verhaal van de oprichter van Coco-Mat, die feitelijk vanuit het niets een heel mooi bedrijf heeft opgebouwd. Die inspiratie leidde ertoe om ter plekke te kijken hoe dat bedrijf gerund wordt en wat wij er van kunnen leren. Later meer daarover.

Gezien de huidige situatie van Griekenland is de trip des te interessanter. Aan de ene kant vanuit nieuwsgierigheid naar de wijze waarop Coco-Mat een enorm succesvol bedrijf is geworden. En aan de andere kant is het succes van Coco-Mat bijzonder gezien de crisissituatie van Griekenland.

Naast het bezoek aan Coco-Mat hebben we met diverse lokale mensen gesproken over hun Griekenland, met professor Kamenides van de universiteit van Thessaloniki, en ook met lokale ondernemers en verschillende start ups. Allemaal mensen die op hun manier innovatief zijn om de crisis het hoofd te bieden. In het reisverslag kom ik hier op terug.

Ik heb wel ervaren dat er veel over de Grieken is gezegd en geschreven, maar dat je daar pas echt een oordeel over kunt hebben als je er geweest bent en als je met de Grieken hebt gesproken. Zoals altijd, het ligt veel genuanceerder. Maar de Grieken pakken het op en zijn met nieuw elan begonnen aan de nieuwe fase. Saillant detail, het Griekse woord crisis betekent letterlijk vertaald: het maken van keuzes!

We hebben op deze trip een aantal prachtige initiatieven gezien en ervaren. Qua innovativiteit mogelijk niet direct opvallend, maar wel de manier waarop ze het aanpakken. De rode draad die we gezien hebben ligt vooral op het vlak van verantwoordelijkheid nemen, passie voor hetgeen ze doen en vooral ook trots zijn op wat ze doen. Deze ingrediënten hebben we iedere keer terug gezien bij alle initiatieven.

Een ander opvallend aspect is het feit dat ze zelf het heft in handen nemen omdat de gebruikelijke systemen vanuit de overheid en bedrijfsleven niet voldoende werken. In deze tijden ontstaat een nieuwe dynamiek waardoor men toch vooruit komt.

Dag 1

Op de eerste dag hebben we een bezoek gebracht aan de universiteit van Thessaloniki. Professor Hristos Kamenides heeft ons meegenomen in zijn drijfveren om de Potato Movement op te richten. Professor Kamenides (78 jaar) is gespecialiseerd in (direct) marketing van agrarische producten. De Potato Movement is ontstaan omdat er vanuit de overheid en economie geen goede samenhang bestond tussen producent en consument. Een van de belangrijkste problemen was het prijsbeleid, waardoor zowel de producent als ook de consument geen goede prijs ontvingen resp. betaalden voor agrarische producten, waarbij de aardappel als vertegenwoordiger van de agrarische producten werd genomen. De Potato Movement heeft geresulteerd in een soort coöperatieve inkooporganisatie tussen producten en consument, maar dan functionerend als een zelfregulerende community zonder formeel bestuur en medewerkers. Feitelijk hebben ze een eigen onderlinge economie gedefinieerd waar producenten en consumenten zich bij kunnen aansluiten. Dus geen gereguleerde economie met een tussenhandel, maar een “pure” vraag en aanbod economie.

Vervolgens hebben we een lokale ondernemer bezocht die feitelijk door de crisis gedwongen is om creatief te worden. Deze ondernemer is hierdoor op zoek gegaan naar de dingen in het leven die hij belangrijk vindt en de dingen waar hij in gelooft. Hij is voor zichzelf teruggegaan naar zijn eigen kernwaarden en normen, en heeft vanuit zijn hart een nieuwe onderneming opgebouwd. Op zich niet innovatief natuurlijk, maar het geeft wel aan dat als je de focus legt op de zaken die je belangrijk vindt en waarin je gelooft, dit een heel goede basis is om een onderneming op te bouwen. Ondernemen met hart en hoofd, en door die overtuiging begint zijn nieuwe onderneming langzamerhand te ontwikkelen. Deze ondernemer heeft een soort zorgboerderij opgezet waarmee hij groepen mensen, met name kinderen, met behulp van paarden helpt met omgangsvormen, ontwikkelen eigen waarde, ontwikkelen zelfverzekerdheid, e.d.

De belangrijkste parallel tussen de professor en de ondernemer ligt op het vlak van de passie en trots die direct vanuit hun eigen individu gevoed wordt om zelfstandig resultaten te boeken. Hierbij bepalen ze hun eigen toekomst en laten zich niet afleiden door het Griekse systeem.

Benieuwd naar het vervolg van onze reis op zoek naar innovatieve ontwikkelingen? Houdt dan de website en onze Twitter pagina in de gaten, we zullen binnenkort het vervolg van onze reis delen!

Douwe Deinum

Douwe Deinum

Klantgericht ondernemen (CRM) draagt bij aan een tevreden en gelukkige klantenkring en medewerkers. Ik help bedrijven met het organiseren en toepassen van klantgericht ondernemen, zodat je waardevolle relaties opbouwt en ontwikkelt. Waardevol voor je relaties en daardoor ook voor jezelf, als persoon en je omgeving. Klantgericht ondernemen is een strategische keuze voor jou benadering van de markt en je klanten. Vanuit urgentie en visie ontwikkel je beleid om klantgericht ondernemen in jou organisatie te realiseren. Ondernemerschap en creativiteit helpen je hierin door te ontwikkelen. Via specifiek gedefinieerde projecten en plannen wordt het resultaat van klantgericht ondernemen steeds beter. Vanuit mijn ervaringen en optimisme help ik klantgericht ondernemerschap te ontwikkelen.